Ketam Black Paper Terrrmudah Dan Sedap

Harini tema kita ketam ye..resepi ni tersangatlah senang boleh dikatakan resepi pemalas lah sbb bahan yang kita nak guna ni sentiasa ada dalam peti ais rumah kita..

Ketam pulak tak kisah la ketam bunga ke ketam nipah ke..sis dah cuba dua-dua jenis..semua sedap..anak2 pun suka sebabnya tak pedas pun walaupun guna lada hitam..

Sis yakin resepi ni akan jadi kesukaan korang sekeluarga..haa jom lah tengok apa bahan dan macam mana nak masak dia

Bahan-bahan

5 ekor Ketam
2 biji Bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci Halia
2 sudu lada hitam
Sos tiram
Daun sup & daun bawang
Garam
Gula

Cara-cara nak masak dia pulak

1. Tumbuk lumat bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam

2. Panaskan minyak..tumis bahan tumbuk tadi tu sampai berbau wangi

3. Masukkan sos tiram dalam 2 - 3 sudu..kacau2

4. Masukkan air sikit lepastu perasakan garam dan gula..rasa la sampai korang rasa dah sedap la tu..

5. Masukkan ketam..tutup periuk slowkan sikit api..bila ketam dah kemerah-merahan tu baru gaul2 sebati..

6. Masukkan daun sup dengan daun bawang tadi..hiris tau jangan letak setangkai pulak..

P/s: daun sup boleh digantikan dengan daun thai basil..lagi wangi dan yang pasti lagi sedapp..

Selamat mencuba 😊

Comments

Popular Posts